15 Temmuz 2009 Çarşamba

Sarıgöl'ün Sultaniyesi


Sevgili Dostlar
Yaz geldl gidiyor,güzel ülkemizin Ege'sinde ve ege'nin birer incisi olan Alaşehir ve Sarıgöl'de bağlar üzümlendi.Bizim yörenin en büyük geçim kaynağı olan üzümün Sultaniyesi yetişir.Ünü sınırlarımız dışına taşan üzümümüz şeker ve mineral deposudur.A ve B viteminleri açısından oldukça zengin,içindeki potasyum(K) ve demir(FE) mineralleriye enerji kaynağıdır.Tanrının insan oğluna bahşettiği üzüm Tanrıların Meyvesi olarak da yorumlanabilir.İnsan vücuduna olan faydaları sayılamayacak kadar çoktur.
Yaş ve kuru olarak tüketilen üzüm,yaş olarak bağdan toplandıktan sonra iyice yıkanarak sofraya olduğu gibi servis yapılır. Yaş üzümün sıkılarak çıkarılan suyu şıra olarak içildiği gibi,sıkılan üzüm suyunun kaynatılarak içine pekmez toprağı ilavesiyle elde edilen pekmezin sofralarımızdaki tadı damağımızdadır.Kan sayımı düşük kişilerin sabahları içecekleri yarım bardak pekmez;kişinin kısa zamanda kanlanıp canlanmasına ve sıhhatine sıhhat katmasına sebep olur.Sıkılan üzüm suyundan yapılan peksimetlerin tadını bilmiyen varmı?Dünya üzerinde üretilen içkilerin bir çoğunun ana hammaddesini üzüm verir.Sirke,şarap ve rakının yapımında üzüm suyu etken maddedir.Kış gecelerinin en büyük çerezi olan kuru üzümün,dolma pişirirken harcın içine koyduğu üzüm yemeğin içine ayrı bir lezzet katar.Hele uzmanının elinden çıkmış Üzüm Reçeli'nin tadına doyum olmaz.
Bütün bu güzellikleri kendinde toplayan üzüm katkılı bir yemeği internetten derledim ve aktarmak istiyorum:
ÜZÜMLÜ HİNDİ GÖĞSÜ'nün malzemeleri:
1 kg.hindi gögüs eti,
6 ad.küçük soğan
1 ad.kesme şeker veya 1/2 kaşık toz şeker
3 kaşık elma sirkesi veya nar ekşisi
3 ad.portakalın suyu
1 ad.tavuk suyu tableti
4 ad.fesleğen
2 ad.defne yaprağı
1/2 kg.üzüm ''çekirdeksiz üzüm ve çekirdekli kırmızı üzümü veya mevlana üzümünü de kullanabilirsiniz.''
1/2 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz,karabiber isteğe göre ayarlanacak.YAPILIŞI:
***
1-Üzerine yeteri kadar tuz ve karabiber serpilmiş hindi eti kızgın ateşte kızartılır.
2-Pembeleşinceye kadar tencere çevrilen soğanların üzerine toz şeker şerpiştirilir.Sirke ve portakal suyu ilavesiyle biraz kaynatılır.
3-Tavuk suyunu (veya tabletini),fesleğen ve defne yaprağı ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılır.
4-Malzemelerin 30-45 dakika arası beraberce pişmeleri sağlanır.
5-Üzümler iyice yıkanır,çekirdekli üzümlerin çekirdeğini çıkarmak kişisel isteğe girer.
6-Soğumaya başlayan hindi eti aliminyum folyoya sarılıp beklemeye alınır.
7-Sos ve nişaşta biraz kaynatılarak üzümler ilave edilir.Tuz,karabiber ve elma sirkesi ( veya nar ekşisi ) ile tatlandırılan garnütür artık hazırdır.
8-Hindi eti gerekli parçalara ayrılarak beraberce servis yapılır.

Oldukça zahmetli gibi görünen bu yemek,biraz zaman alsada oldukça lezzetli olup,yapmayı göze alanların Mehmet Abi'lerine bir teşekkür etmeleri yeterlidir.
Afiyet olsun,herkese sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

Hiç yorum yok: